top of page

ONS PROJECT IS OOK DAT VAN U!

MYCOBEES is een wetenschappelijk project gerealiseerd door burgers. Dat wil zeggen dat de experimenten op het terrein worden uitgevoerd door vrouwelijke en mannelijke imkers die niet alleen gepassioneerd zijn door bijen maar ook gemotiveerd en in staat om een eenvoudig wetenschappelijk protocol te volgen. Daarbij staat het observeren van het gedrag van een bijenvolk centraal.
Herkent u zich in zo’n profiel?
Wil u actief meewerken aan het verbeteren van de gezondheid van de honingbij?
Beheer je ten minste acht volkeren?
Dan is dit project u op het lijf geschreven!

 

Door deel te nemen aan MYCOBEES word je lid van een gemotiveerd en avant-gardistisch team: geen enkel vergelijkbaar experiment werd tot nu in het veld opgezet. Concreet betekent dit dat u laboratoriumexperimenten, die in de Verenigde Staten zeer positieve effecten op de gezondheid van de bijen hebben aangetoond, gaat toepassen op volledige bijenkolonies.

Maar dat is nog niet alles. Het onderzoek omvat ook het observeren en exploreren van het gedrag van de bijen.

 

Over de interacties tussen bijen, schimmels en mycelia weten we nog weinig. Er zijn tot nu alleen anekdotische observaties die tot dit onderzoekswerk hebben geleid. Heel wat vragen blijven onbeantwoord. Bijvoorbeeld: Hoeveel soorten zwammen worden er door bijen in de verschillende ecosystemen bevlogen? Welk is de hoeveelheid sap die door de werksters wordt binnengebracht en waar slaan ze dit op? Als dit laatste gebeurt in honingcellen zou het voor de bijen en ook voor ons alleen maar waardevoller zijn ...

Uiteindelijk willen we dit experiment in alle Europese ecosystemen opzetten. Om de nodige waarnemingen te doen hebben we een groot aantal “burger-onderzoekers” nodig. Op deze manier kan de wetenschap snel vooruitgang boeken en misschien zullen we nieuwe wegen ontdekken om onze bijen te helpen gezond te blijven. Daarbij zouden er wel eens heel wat onuitgegeven materiaal en verrassingen op de afspraak kunnen zijn!

NIEUWE AANVRAGEN WORDEN TIJDELIJK NIET MEER GEACCEPTEERD. 

Niettemin, als je 1) echt gemotiveerd bent EN 2) bereid bent om een wetenschappelijk protocol naar de letter te volgen EN 3) minstens 8 volken hebt: laat het ons weten door een mail te sturen naar mycobees@gmail.com

bottom of page